Kdaj sta se srečali Rdeča kapica in Modra pikica?

Verjetno je smiselno z novoletnimi zaobljubami začeti kar prvi dan leta. Zato tudi moja odločitev, da prvi blog objavim 1. 1. 2015. Želela sem si ga že nekaj časa, pa sem kar odlašala, v meni so vedno prevladali strahovi, pravzaprav en sam strah. Mi bo uspelo pisati dovolj redno, da bom lahko sporočila tisto, kar želim sporočiti? Zato tudi moja odločitev, da bom objavljala enkrat tedensko.

Kdo je Modra pikica? Morda prijateljica Rdeče kapice? Vsekakor, saj je tudi pravljično bitje. Če je Rdeča kapica namenjena starejšim otrokom, Modra pikica razvija jezikovne sposobnosti dojenčkov in malčkov. Ob Modri pikici pa jaz, Živa, mama že več kot dvajset let.

Ob Modri pikici tudi Luna, deklica stara dvajset mesecev, ob kateri svoje teoretično znanje s področja učenja prvega jezika prenašam v prakso. Sedaj o gradnji prvega jezika vem veliko in to bi rada delila tudi z drugimi.

Želim pisati o jeziku ter o izdrednem pomenu dobrega znanja jezika pri malčkih in o tem, kako lahko v tem hitrem svetu otroku pomagamo zgraditi trdne jezikovne temelje. Želim pisati tudi o tem, kako veliko vlogo pri tem odigramo starši. V predstavljenih dejavnostih, ki jih bom nizala v svojih zapisih, bo jezik imel posebno mesto.

Moj jezik je moj svet, brez jezika ne morem razmišljati, se izraziti, čustvovati, se učiti. Ker smo v času obdarovanja, mi je prišla na misel naslednja primerjava. Jezik je darilo staršev svojim otrokom. Naj bo to darilo skrbno zavito, v njem pa naj se skriva na tisoče besed, besednih zvez, stavkov, pesmic in rim. Otroci bodo ob takem darilu vstopali v svet dobro opremljeni, pripravljeni na učenje in nova znanja. Jaz pa obljubim praktične nasvete s ščepcem teorije.

Naj bo jezik ena izmed največjih vrednot v letu 2015. To vam želi Modra pikica, prav gotovo pa tudi Rdeča kapica.

Advertisements

2 thoughts on “Kdaj sta se srečali Rdeča kapica in Modra pikica?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s