Pismo otroku ali čudež jezika

IMG_0085-5

Danes želim z vami deliti pismo, ki sem ga svoji enaindvajsetmesečni Luni napisala, ko je bila še majhna dojenčica. Že takrat smo zelo spodbujali njen razvoj jezika, sedaj, ko žanjemo sadove in vidimo, kako bogat je njen jezik, vem, da smo nekaj naredili zelo prav.

Tudi pri drugih otrocih, ki so obiskovali moje delavnice zgodnjega razvoja jezika , je podobno.

Zato pošiljam tole pismo tudi drugim dojenčkom in njihovim staršem. Pošiljam ga tudi zato, da bi cenili materni jezik, zato, da bi ga gojili in razvijali. Zato, da bi naši otroci do 4 leta slišali 30 milijonov besed več kot tisti, ki nimajo dovolj jezikovnih spodbud (Hart, Risley. the Thirty Million Word Gap). Zato, ker so meje mojega jezika, meje mojega sveta kot je rekel Ludwig Wittgenstein.

Odpirajmo svetove svojim otrokom!

Dragi moj otrok!

Tvoje rojstvo je čudež in tvoj vstop v svet začetek čudenja in čudežev. Radi bi ti povedali, da je jezik, ki ga spoznavaš, največje čudo tega sveta. To, dragi otrok, ti od rojstva naprej sporočajo tvoji starši, ki te objamejo z besedami, pobožajo s pesmijo in požgečkajo s prstno igrico. Ne, nikoli nisi premajhen za jezik.

IMG_1134

Poglej, jezik je vse okrog nas, z vsako novo besedo, ki jo spoznaš, postajaš bogatejši. Na vsak list, rožo, drevo je pripeta beseda, ko jo spoznaš, boš lahko povedal, kaj čutiš, si želiš in kaj bi rad delil z nami.

WP_20140718_003    WP_20140817_007

Beseda, ki si jo sprejel za svojo, bo podala svojo majhno dlan drugi besedi, po iskricah v očeh pa bomo videli, da jih začenjaš razumeti in da skupaj rastete. Kužki, mucke in ptički bodo zrasli v pse, mačke in ptice, ti pa v puhaste pudlje, trmaste siamke in lastovke z juga.

WP_20141101_043      WP_20141121_005

Tako, veš, se gradi jezik. Zato boš kmalu razumel pesmice, ki ti jih pojemo, zgodbice, ki ti jih govorimo. Zato boš kmalu sam bral knjige in se čudil svetovom, ki jih bodo navdihovale.

WP_20140809_015

Pot od prve besede do jezika pa je dolga, zavita, vodi navkreber, levo in desno, po malih gozdnih potkah, ki postajajo poti, te pa cestice in ceste. To bo za nas vse, ki te imamo radi, prav posebno potovanje.

WP_20140904_007

Želim, da začutiš, kako je za tvoje starše in svet okoli tebe jezik nekaj posebnega, čudežnega, nekaj, kar s polno žlico prejemaš od nas in še z večjo deliš z drugimi. Poskrbeli bomo, da zate jezik ne bo nekaj samoumevnega, veš, jezik je treba negovati in zalivati. Od vseh nas vsak dan dobivaš isto sporočilo: glej, to je jezik, primeren je za žalost in veselje, za igro in za delo, za šalo in za res.

Luna DSC_0120

Jezik ti bo pripeljal vse tvoje misli, zjutraj te bo zbujal, zvečer te bo uspaval, ponoči pa bosta skupaj sanjala. Zato ti danes pišem tole pismo,ko pa se zbudiš, začneva od začetka – mala pesmica za malo punčko, pa kužki, pa mucke pa ptički. Takšni, pomanjšani, bodo šli lažje v tvojo malo bučko. In potem bodo tvoji za vedno. Mi pa bomo gledali, kako skupaj rastete. Vidiš, to je čudež jezika.

Luna

Da bi užival v čudežu jezika, ti želijo tvoja mama in vsi tvoji

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s