Zakaj odrasli skrivamo knjige pred otroki?

V zadnjih mesecih se vse vrti okoli knjig.  Luna jih ves čas prinaša in beremo, beremo, beremo. Pripravila sem tudi zanimiv članek za revijo Mama z naslovom Kako vzgojiti bralca? Ta teden sem predavala bodočim pomočnikom vzgojitelja ter v ljubljanskem vrtcu na temo Kako brati otrokom? Vse torej vrti okrog tega, kako brati najmlajšim. Ne tistim, ki že govorijo, ampak dojenčku, ki se je komaj rodil, štirimesečnemu dojenčku, malčku, ki še ni star dve leti. Ob pisanju in študiju literature sem ugotovila, da se večina člankov, predavanj, nasvetov vzgojiteljev, ukvarja z vprašanjem, zakaj brati otroku, ne pa tudi KAKO mu brati.

Posnetek 1 (18.1.2015 23-30)   Posnetek 3 (18.1.2015 23-34)

Oblikovala sem torej ducat nasvetov za zgodnje branje do drugega leta, danes pa bom govorila le o enem.  Smo starši in vzgojitelji res dober zgled otrokom?

Razmislimo, kdaj so nas naši otroci nazadnje videli pri branju? Kdaj sploh beremo starši majhnih otrok? Verjamem, da nas otroci vsak dan vidijo, kako pomivamo, kuhamo, pospravljamo, telefoniramo, sedimo za računalnikom, morda nas tudi vidijo, kako si umivamo zobe. Kako pa je z branjem? Res sedimo na kavču in beremo knjigo. Tisto s platnicami. Seveda tu ne mislim na skupno branje z otrokom, mislim na naše branje, branje za dušo, branje odrasle literature.

Erija in Luna

Večinoma najdemo čas za branje, ko otroci že spijo, čez dan prav gotovo ni časa. Morda nas otroci vidijo pri branju med poletnimi počitnicami, ko jih opazujemo pri igri s kamenčki in uživamo v počitniškem branju. Večkrat nas otroci vidijo pri branju časopisa in revije.

Kaj pa knjiga? Nas res vidijo brati knjige? Branje pri belem dnevu! Verjetno bi imeli kar malo slabo vest, če bi sedli h knjigi ter se zatopili v branje sredi živahnega popoldneva.

Kakšno sporočilo o branju pošiljamo otroku? Če smo dober zgled pri jedi, umivanju, prijaznosti do drugih, če znamo vpričo otroka pohvaliti, se opravičiti in zahvaliti ter prečkati cesto pri zeleni luči, mar znamo tudi brati ob otroku?

Stopimo torej na to temačno deževno sobotno popoldne do prve knjižne police. Vzemimo ljubo nam knjigo in se zatopimo v branje! Bodimo dober zgled, berimo sebi!

Na fotografijah pa nekaj predlogov za branje ter sebek s knjigo.

WP_20150124_004   WP_20150124_006

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s