Čakajoč na prvo besedo, čakajoč na prvi korak

Starši nestrpno čakamo, da bo naš otrok spregovoril prvo besedo in naredil prvi korak. To sta res dva pomembna mejnika v otrokovem življenju. Verjetno je precej lažje opazovati in razumeti otrokov gibalni razvoj kot pa razvoj jezika. Jezik je otrokov nevidni spremljevalec že od rojstva,  okrog šestega meseca začenja razumevati posamezne besede, do desetega meseca je državljan sveta, saj je sposoben ločevati med vsemi glasovi različnih jezikov. Nato ta sposobnost upade in otrok se osredotoči na svoj jezik/jezike. Prve besede pa še vedno ni.

Ko sem pred petnajstimi leti pripravila prvi tečaj za dojenčke in njihove starše ter svetovala naj starši otroka naučijo znake, je večina staršev menila, da je ta metoda primerna za gluhe otroke ali za otroke, ki ne bodo zmožni govoriti. Izrazili so tudi strah, da se otrok ne bo naučil govoriti. Metoda znakovnega sporazumevanja se je medtem po svetu že dodobra razširila in njeni pozitivni vplivi so znani, zato ni več nenavadno, da vidimo dojenčka, ki že pred prvim rojstnim dnem uporabi znake, da bi izrazil svoje neskončno čudenje nad tem svetom. Starši pa dobimo vpogled v otrokovo razmišljanje, komunikacija steče in že smo na pravi poti, da bomo imeli kmalu dobrega sogovorca.

tecajjan14MP2 016

Tako smo tudi v naši družini nekaj mesecev po rojstvu začeli kazati prve znake. Ob tem smo vedno tudi govorili, peli, kazali predmete, ker pa sama vodim tudi tečaje zgodnjega razvoja jezika, je bila Luna tudi udeleženka mojih tečajev.

tecajjan14MP2 018

Ne nismo le čakali na prvo besedo, Luni smo pokazali pot, kako se lahko sporazumeva že veliko prej. Danes se čudim njenemu izrednemu besednemu zakladu, saj je v zadnjih mesecih pri razvoju govora izredno napredovala. Zadnjič sem v  štirih urah zapisala okrog dvesto različnih besed, ki jih je izgovorila, večino jih je uporabila v stavkih. Zaenkrat pa mi vseh besed, ki jih zna povedati še ni uspelo prešteti.

Poglejte si njeno pot od prvih znakov pri 7. mesecih do uporabe govora pri 21. mesecih. Najprej v sliki in besedi, nato pa še v filmčku.

Snapshot 4 (25.1.2015 20-13)

Prvi znak pokaže pri 7. mesecih, do 1. leta zna 10 znakov. Koordinacija rok prehiteva razvoj govora, zato lahko otrok komunicira več mesecev preden je sposoben izgovoriti prvo besedo.

Snapshot 1 (25.1.2015 20-10)

Znak za »še« se nauči pri 11. mesecih, do 13. meseca zna 15 znakov. Naša komunikacija je bogatejša kot bi bila brez znakov.

Snapshot 2 (25.1.2015 20-11)

Pri 15 mesecih zna 70 znakov in 10 govorjenih besed. Tvori povedi:«Kuža spi.«, »Dojenček voziček.«

Snapshot 3 (25.1.2015 20-13)

Z znaki zna Luna izraziti svoje želje, potrebe in stiske. Pove, kaj jo v okolici zanima. Pri 16. mesecih z znaki tvori daljše povedi z znaki:«Babi, ni-ni, pa-pa, avto.«

Erija in Luna

Pri 21. mesecih uči mlajšo deklico znak za sovo. Znakov sicer ne uporablja več. Druga deklica na sliki je šest mesecev mlajša in uporablja 50 znakov.

WP_20150118_001

Govori v stavkih, besedišče obsega nekaj sto besed, vsak dan pridobi nekaj novih besed. Uporablja 2. sklon: »Mame ni.« Uporablja besede kot so: ježica, lubje, trkati. Zelo dobro razume jezik, loči angleščino od slovenščine, razume težje pesmice in zgodbice, rada poje, najljubša dejavnost je branje knjig.

Govor je popolnoma nadomestil znake, ostale pa so dobre jezikovne sposobnosti.

Posnetek uporabe znakov si poglejte na:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s